Coaching, wat is het en wanneer is het interessant?

Er worden op de markt verschillende vormen van training en coaching aangeboden. Voor heel wat mensen geldt dat zij zich niet meteen goed bewust zijn van de verschillen waarvan sprake is tussen enerzijds coaching en anderzijds een bepaalde training. Dat verschil valt nochtans niet echt moeilijk uit te leggen. In principe is het zo dat je bij het inschakelen van een coach kan rekenen op een persoonlijke begeleiding. De kennis die wordt overgebracht is dan ook volledig gebaseerd op basis van de noden en wensen waar het individu in kwestie over beschikt. Dit zorgt ervoor dat het volgen van een bepaalde coaching in de praktijk altijd potentieel zeer interessant kan zijn. Zou jij hier graag meer over te weten willen komen? Lees dan vooral snel verder!

Wat kan een coach voor jou betekenen?

Er zijn heel wat verschillende zaken die door een coach in de praktijk kunnen worden gerealiseerd. Veel mensen hebben het gevoel dat ze in hun professionele leven vast zijn komen te zitten. Verschillende oorzaken of redenen kunnen hiervan aan de basis liggen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat ze zijn vastgeroest in hun job. Anderen zijn net van werk veranderd, maar stellen daarbij vast dat hun nieuwe werk toch niet helemaal is wat ze ervan hadden verwacht. In al deze verschillende situaties is het mogelijk dat je helemaal vast komt te zitten met alle gevolgen van dien. Door een beroep te doen op een coach kan je echter rekenen op de volgende voordelen:

 1. Je zal kunnen rekenen op een groter zelfvertrouwen;
 2. Faalangst en onzekerheid kunnen worden overwonnen;
 3. Je leert veel beter om te gaan met zaken zoals werkdruk en stress;
 4. Loopbaanperspectieven kunnen worden onderzocht;
 5. Het terugvinden van enthousiasme en energie in je werk;
 6. Het beter kunnen ontwikkelen van leiderschap en het vergroten van je invloed;
 7. Je incasseringsvermogen vergroten;

Bovenstaande voordelen maken duidelijk dat coaching jou op tal van verschillende manieren kan helpen. Welke problemen je dus met andere woorden ook mag ervaren, een beroep doen op een coach zou er in de praktijk perfect voor kunnen zorgen dat je deze pijnpunten kan aanpakken.

Wat vormt de basis van een coaching?

Voordat het coachingstraject kan worden gestart zullen er  bepaalde vragen moeten worden beantwoord. In principe zijn er op dit vlak vijf vragen die gesteld moeten worden:

 1. Is er een goede verstandhouding met de coach die je gaat begeleiden?
 2. Is coaching wel de beste manier om het vooropgestelde doel te bereiken?
 3. Wat is de meest efficiënte aanpak in het traject?
 4. Met welke kosten dien je rekening te houden voor de coaching?
 5. Wat is het exacte doel?

Door een antwoord te geven op de bovenstaande vragen zal je uiteindelijk kunnen vaststellen dat je precies voor jezelf zal kunnen uitmaken of coaching voor jou nu wel echt de beste keuze is. Is dat het geval of heb je meer aan andere trainingen? Dan zal je vanaf dat ogenblik structureel kunnen werken aan het verbeteren van het gevoel dat je uit jouw werkzaamheden zal weten te halen.

Post Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *