Feiten en fabels over certificaten in de bouw

Voor bedrijven werkzaam in de bouw is het behalen van certificaten zeer relevant. Certificaten kunnen jouw als bedrijf onderscheiden van de concurrent. Voor veel afnemers is het dan ook belangrijk dat een bedrijf in het bezit is van een of meerdere certificaten. Er zijn diverse certificaten die je bedrijf naar een hoger niveau kunnen tillen. Zo heb je het certificaat ISO 9001 voor kwaliteitsmanagement. Het certificaat staat voor kwaliteitsmanagement. Er is veel informatie te vinden over dit certificaat maar ook over andere certificaten die te behalen zijn. Helaas is niet alle informatie relevant of geheel waar. In deze blog kan je daarom meer informatie vinden over de feiten en fabels van certificaten die te behalen zijn in de bouwsector.

Certificaten behalen zijn het geld niet waard

Dit is een fabel. Veel ondernemers vragen zich af of de kosten voor het behalen van certificaten opwegen tegen de winst die ermee behaald kan worden. Bij vrijwel elk certificaat geldt dat er winstvoordelen te behalen zijn. Deze voordelen komen voort uit een hogere klanttevredenheid, effici├źnter werken of een voordeel positie ten opzichte van de concurrent. Hoeveel winst er te verdienen valt met het behalen is vooraf moeilijk te behalen omdat dit afhankelijk is van veel factoren.

Elk certificeringsbedrijf is hetzelfde

Fabel. Wie op zoek gaat naar een bedrijf dat certificaten afgeeft zal merken dat er veel aanbod is in deze markt. Hoewel veel bedrijven goede diensten leveren wat betreft het afgeven en controleren van certificaten zijn er helaas ook organisaties die dit minder nauw nemen. Belangrijk om te weten is dat een bedrijf zelf ook bevoegd moet zijn om dergelijke certificaten af te geven, en niet alle aanbieders zijn dit. Helaas heeft dit als gevolg dat een certificaat van dergelijke bedrijven niets waard zijn. Wees daarom kritisch bij het kiezen van een organisatie voor het uitgeven van certificaten. 

Duurzaamheid in de bouw is belangrijk

Dit is geheel waar. Steeds meer bedrijven focussen zich al op milieumanagement. Dit betekent dat er gewerkt wordt terwijl er rekening mee wordt gehouden om schade op milieu en natuur zoveel als mogelijk te beperken. Een bijpassend certificaat is hierbij ISO 14001. Het certificaat draagt daarnaast bij aan onderscheiding van de concurrent.

Post Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *